Hvis “litterære  lydspor i byen” er svaret… Hvad er så spørgsmålet?

LITTERÆRE LYDSPOR I BYEN

Kaffen hældes i koppen. Et fløjt sætter toget i gang, højhælede sko mod cementfliser og lyskrydsets bipbip tager over. I baggrunden: susen fra motorvejen. Den lyder som: En fossende elv? Havets bølger, der skummende flyder ud i sandet? Et pust i øret?

 

Litterære Lydspor i Byen er et udviklingsprojekt for biblioteker.

Fra foråret 2016 til foråret 2017 har biblioteksfolk fra Albertslund Bibliotek og Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne mødtes, lyttet og sat ord på, hvad en litterær oplevelse egentligt er.

Vores mål har været at skabe nye relationer mellem biblioteket og byens borgere – særligt de af dem som ikke kommer på biblioteket så ofte.

Undervejs har vi arbejdet med design thinking som metode og skabt forskellige prototyper på litterære lydspor:

 

  • lydeksperimenter med bylyd og højtlæsning skabt af bibliotekspersonalet
  • lyd- og litteraturmøder som interaktion med borgere i forbindelse med byudvikling
  • fortolkning af danskpensum i gadebilledet i danskundervisningen i gymnasiet
  • litteraturformidling elev-til-elev med book-talks i folkeskolen

 

Lydsporene er alle eksperimenter med lyd og litteratur.

De består f.eks. af optagelser af byens lyde, oplæst litteratur fra danskundervisningen eller af interviews med folk på gaden.

Med hjælp fra gymnasieelever, folk på gaden, folkeskoleelever og lyddesignere, har vi arbejdet med at skabe nye relationer til bibliotekernes nærområder.

Lydsporene er skabt med inspiration i filmens lydspor og filmlyddesign, hvor lyde udgør helt essentielle byggesten i filmens fortælling og stemning.

 

Hvordan skabe biblioteksudvikling med lyd og litteratur?

En tur på biblioteket er at træde ind i et fællesskab. På biblioteket danner bøgerne, litteraturen og bygningens vægge rammerne omkring møder med andre mennesker, viden, kunst og bibliotekets personale.

Men hvordan gør vi biblioteket nærværende uden for dets fysiske vægge?

Med projekt “Litterære Lydspor i byen” bruger vi netop bylyd, lyddesign, oplæsning af litteratur og bibliotekspersonalets faglige kompetencer til at udvide bibliotekets fællesskab.

I den forbindelse er vores lydspor redskaber til at føre en kreativ og samskabende dialog med byens borgere

Ord skaber billeder i bevidstheden. Næsten som en film.  På samme måde har lyd og lyttesansen en direkte forbindelse til vores erindringer og følelser.

Samtaler og lytning til litteratur, der læses højt skaber et fælles rum, hvor vi mødes på sansernes præmisser.

Det er i netop dét rum, vi gennem det sidste år har eksperimenteret med litteraturformidling — og med bibliotekets måde at møde sine brugere og ikke-brugere på.

 

Hvad nu?

Et par spørgsmål vi har stillet mange gange er: Hvad er den bedste lyd for dig? Hvordan lyder der her?

Vi har oplevet, at spørgsmålet åbner for lytningen hos dem, vi spørger – og at vi også åbner os mere for op for byrummet og litteraturen, når vi lytter. De litterære lydspor skaber møder på kryds og tværs af byen. Møder mellem forskellige medborgere, med byen, med litteraturen.

Eksperimenter med lyd, samtalemenuer og byrum fortsætter på bibliotekerne.

Vi producerer stadig nye prototyper. Hvis du selv har lyst til at lave lydspor, kan du lade dig inspirere af prototyperne og selv gå i gang med at lægge lyd ud med app’en Recho. Find tagget #litlyd

Hvis du er nysgerrig efter at høre mere om brugen af litterære lydspor i længere undervisningsforløb, i byudvikling eller andet, kan du finde vores kontaktinfo her.

Litterære Lydspor i Byen er et udviklingsprojekt skabt af Albertslund Bibliotek & Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne og filmlydstudiet CosmoTone. Projektet er støttet af Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre, Slots- og Kulturstyrelsen. Webdesign // Tine Møller-Iversen ©2017